Wat is paardencoaching

Wat is paardencoaching



Als ik mensen vertel dat ik paardencoach ben dan kijken ze me vaak aan met  een verbaasde blik en vragen ze of ik dan paarden coach. Na een korte uitleg blijft vaak de verbaasde blik over...


Wat is dat nou, paardencoaching. Waarom trekt het mij zo sterk aan, waarom voel ik mij er zo thuis in, met welke kracht hebben we te maken? 


We hebben te maken met een oerkracht die paarden bij zich dragen om zichzelf en de kudde te beschermen. 

Paarden zijn prooi- en vluchtdieren. Ze moeten altijd op hun hoede zijn om te weten of ze veilig staan. Als er, uit welke hoek dan ook, gevaar dreigt dan moeten ze als kudde kunnen vluchten.

Als kudde, jong en oud, iedere deelnemer van de kudde.

 

Als een persoon zich bij de kudde begeeft dan gebeuren er verschillende dingen. Als eerste is er een controle van de paarden naar de persoon toe; dreigt er gevaar? Indien er gevaar dreigt dan zal de kudde willen vluchten. 

Maar wat als er geen gevaar dreigt? Dan wordt de persoon opgenomen in de kudde. Daar zit echter wel een voorwaarde aan; de persoon moet in staat zijn om bij gevaar met de kudde mee te kunnen vluchten. En dat is waar paardencoaching om de hoek komt kijken… 


Om te kunnen vluchten is het bijvoorbeeld van belang om met beide voeten op de grond te staan, oftewel, te aarden. Uit je hoofd, in je lijf. 

Ook is het van belang om licht beladen te zijn. Mensen zijn zeer vakkundig in het wegstoppen van vervelende gebeurtenissen. Door situaties weg te stoppen kom je echter niet toe tot verwerking, laat staan tot acceptatie en loslating. Dit maakt dat, ondanks de vakkundigheid van het wegstoppen, de situatie alsnog wordt mee gedragen. 


Wat ik vaak voorbij heb horen komen als ik zelf iets negatiefs ervaarde was de opmerking “geef het een plekje”. In vrijwel alle gevallen kon ik hier weinig mee. Inmiddels weet ik ook waarom. Als je het een plekje geeft dan houd je die negatieve ervaring ergens in je lichaam bij je. Alsof je het in een doosje stopt en vast zet. Paarden zijn hier heel gevoelig voor. Zij kunnen zo’n doosje vinden.

En daar komt dan de stap voor de cliënt. Mag het doosje gevonden worden en zo ja, mag het doosje geopend worden? Als dit zo is, dan sta ik klaar om daar samen naar te kijken en te ontdekken hoe het doosje geleegd kan worden. Ook daarbij kunnen de paarden geweldig helpen door spanning over te nemen en weer los te laten. De paarden willen immers dat de cliënt, dan onderdeel van de kudde, mee kan bewegen met de kudde. 


Share by: